Gümüşhane Kürtün adı nereden gelmiştir?
Kürtün’ün Osmanlı dönemindeki adı Kürtün Cezere’dir ve Trabzon’daki Sinan Bey’in Çeşme kitabesinden, Cezere denilen yerin Kürtün bölgesinin idari merkezinde bir kale olduğu anlaşılmaktadır. Çepni ismi Karadeniz kıyısında ve iç kesimlerde yaşayan halk için kullanılmaktadır.
Gümüşhane’de kaç tane köyü var?
Gümüşhane İlçe Sayısı: 5 Belediye Sayısı: 15 Belde Sayısı: 9 Köy Sayısı: 314
Gümüşhane Kürtün kaç rakım?
1.
Kürtün kaç yılında ilçe oldu?
1989 yılında il statüsü kazanan Bayburt, Gümüşhane’den ayrıldı. 1990 yılında Köse ve Kürtün bucakları 3644 sayılı Kanunla ilçe statüsüne kavuştu. Böylece Gümüşhane’nin ilçe sayısı merkez ilçe dahil altıya (6) ulaştı.
Gümüşhane halkı Rum mu?
Gümüşhane ve çevresinde geçmişte yaygın bir Hıristiyan nüfusun olmasının önemli nedeni, Trabzon-Pontus Rum Devleti’dir. Nüfus mübadelesi ve sürgüne kadar, Ortodoks ve Gregoryen nüfusun yaklaşık yüzde 30’u hala bölgede yaşarken, sonraki yıllarda İslam yüzde 100’lük bir payla hakim inanç sistemi haline geldi.
Gümüşhane hangi soydan?
Çepniler, 24 Oğuz kabilesinden biridir ve Anadolu’nun fethinde ve Türkleştirilmesinde önemli rol oynamışlardır. Selçuklular 13. yüzyılın ikinci yarısında Moğol istilasıyla ezilirken, Gümüşhane ve çevresinin savunması Çepni Türklerine bırakılmıştır.
Gümüşhane’de Alevi köyü var mı?
Gümüşhane bölgesindeki Alevilik, Kürtün’ün Güvende Yaylası yakınındaki Güvenç Abdal boyuna ait köylerde geçmişte izler bıraksa da günümüze ulaşamamıştır. Günümüzde nüfusunun tamamı Alevi olan Kelkit ilçesinin köyleri Akdağ, Aydoğdu, Çömlecik, Devekorusu, Güllüce, Kömür, Obalar, Oğuz, Yarbaşı, Yeşilyurt’tur.
Gümüşhane hangi ilden ayrıldı?
Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinde Erzurum Vilayeti’ne bağlı olan Gümüşhane Sancağı, daha sonra 20 Nisan 1924 tarihli 491 sayılı Kanunun 89. maddesindeki “Vilayetin” unvanıyla 1925 yılında Trabzon’a bağlanarak vilayet olmuştur. 1925–1926 Trabzon Salnamesi’nde: “Gümüşhane vilayeti merkez kazasıyla birlikte…” denilmektedir.
Gümüşhane’nin en büyük ilçesi neresi?
Gümüşhane’nin en önemli ilçelerinden biri olan Merkez İlçe, gezilecek çok yer ve birçok tesise sahip olması nedeniyle Gümüşhane’nin en kalabalık ilçesidir. Ulaşım ve benzeri şeylerin en kolay olduğu ilçedir. Nüfusu 51 binden fazladır.
Kürtün neyi meşhur?
Gezilebilecek YerlerGüvende YaylasıÖrümcek Ormanları ve Tabiat Koruma AlanıÇağlayandibi ŞelalesiKürtün Baraj GölüErikbeli YaylasıAlaca YaylasıKazıkbeli YaylasıKadırga Yaylası ve Fatih Sultan Mehmet Kadırga Açık Hava Camisi.Diğer yazılar…
Kürtün nüfusu kaç?
Kürt nüfusu 2023 yılı itibarıyla 13.406’dır. Bu nüfusun 6.924’ü erkek, 6.924’ü ise Kürt kökenlidir.
Kürtün hangi boydan?
Çepni nüfusunun en yoğun olduğu yer Kürt Beşikdüzü Tirebolu üçgenidir, Sinop’tan Batum’a kadar OĞUZ aşireti hakimdir ve bölgede Çepni aşireti yaşamaktadır.
Gümüşhaneyi kim fethetti?
1461 yılında 140.000 kişilik Osmanlı ordusunun Trabzon’u fethetmesiyle Gümüşhane adını almış; ancak 12 yıl sonra 1473 yılında tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Gümüşhane ismi nereden gelir?
Şehir, adını yakındaki gümüş madenlerinden almıştır. Bizans döneminde şehrin bulunduğu bölge Haldia (Çaldiya) olarak biliniyordu. 17. yüzyıldan itibaren yerleşim yeri Osmanlı kaynaklarında Gümüşhane olarak adlandırıldı.
Kürtün Belediye Başkanı kim?
Enver ŞenKürtün / Belediye Başkanı
Gümüşhane ismi nereden gelir?
Şehir, adını yakındaki gümüş madenlerinden almıştır. Bizans döneminde şehrin bulunduğu bölge Haldia (Çaldiya) olarak biliniyordu. 17. yüzyıldan itibaren yerleşim yeri Osmanlı kaynaklarında Gümüşhane olarak adlandırıldı.
Gümüşhane halkına neden halt denir?
Aynı yazara göre Gümüşhane ve çevresi Urartuların batı kanadını oluşturmaktadır. Urartuların en büyük tanrısı Haldi; yazılı tarih kaynaklarında Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt bölgelerinde yaşayan halka Halt denildiği belirtilmektedir. Urartu egemenliğinden sonra bölge Medler ve Persler’in egemenliğinde kalmıştır.
Gümüşhane Türkleri hangi boydan?
Bölgeye gelen ilk Türk kabilesi Çepnilerdi. Daha önce Ardasa olarak adlandırılan ilçe, Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in kuzeydoğu seferi sırasında çadırını Torul’da kurmasından sonra Torul adını aldı.
Gümüşhane ne anlama gelir?
Gümüşhane ilçesinin adı bu gümüş madenlerinden gelmektedir. Gümüş madenlerinden adını alan Gümüşhane ilçesi, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda uzanan Harşit Çayı vadisinde deniz seviyesinden yaklaşık 1150 m yükseklikte kurulmuştur.